Het hout dat wij gebruiken om pallets en verpakkingen te produceren wordt geoogst uit duurzaam beheerde bossen. Wanneer de vraag naar producten van hout toeneemt, worden er meer bossen geplant. De omvang van de beheerde bossen in Europa neemt ieder jaar toe met een gebied zo groot als het eiland Cyprus. (9.250 km2)

 

Hout fungeert als een gigantische koolstofdioxide opslagplaats. Bomen absorberen tijdens hun groei koolstofdioxide uit de atmosfeer – ongeveer een ton koolstofdioxide voor elke kubieke meter hout die geproduceerd wordt. Het hout slaat deze koolstofdioxide gedurende haar volledige levensduur op.

Pallets en verpakkingen worden gefabriceerd uit kleine stammen en zijplanken die onderdeel vormen van een cascade systeem. Dit is een uiterst efficiënt systeem waarbij ieder deel van een geoogste boom gebruikt wordt.

Houten pallets kunnen eenvoudig gerepareerd worden met vervangend hout, of ze kunnen hergebruikt worden in de vorm van houtsnippers, of gebruikt worden om weer andere producten te produceren. Wanneer hout uiteindelijk het einde van haar bruikbare levensduur bereikt kan het gebruikt worden als een duurzame brandstof.

Hout kan gebruikt worden als substituut voor minder milieuvriendelijke producten, vooral kunststof producten. Hout vereist veel minder energie en de productie van hout is veel schoner dan de productie van bijvoorbeeld kunststof. Hout heeft ook een korte koolstofcyclus wanneer deze vergeleken wordt met producten die uit petrochemicaliën geproduceerd worden.

Feitelijk is hout het enige, veelgebruikte materiaal dat een positief effect heeft op de CO2 voetafdruk. Een houten pallet absorbeert en slaat tijdens de groei van het daarvoor gebruikte hout ongeveer 27 kg koolstofdioxide uit de atmosfeer op, en vermindert daarmee de totale CO2 voetafdruk van de branche die het hout gebruikt.